Macie już dość tradycyjnych kanapek? Znudziły Wam się bułki z szynką i serem?
Jeśli tak, to zdecydowanie polecam zapiekanki na ciepło. Przygotujecie je bardzo szybko i gwarantuję, że będą wszystkim smakowały.
A może macie ochotę odchudzić trochę zapiekanki? Zrezygnujcie wtedy z salami i wykorzystajcie chleb (lub bułkę) razowy- bardzo fajnie smakuje - polecam.
I nie zapomnijcie o warzywach - można wykorzystać każde ulubione. A gotowe zapiekanki posypać kiełkami, miksem sałat lub szczypiorkiem.
- 4 kromki pieczywa/ 2 bagietki - mogą być czerstwe
-
plasterki salami - po 4 szt. na kromkę
- 1 mała cebula
- tarty żółty ser - po garstce na kromkę
-
masło
-
słodka papryka (przyprawa)
- oregano
- ulubione sosy lub ketchup
- opcjonalnie rukola/roszponka na wierzch
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka, ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pieczywo razowe lub bagietki przekrojone na pół posmaruj cienką warstwą masła, na każdej kromce ułóż warstwę cebuli, po 4 plasterki salami.
Całość posyp warstwą sera żółtego, czerwoną słodką papryką i oregano.
Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się dokładnie rozpuści, a pieczywo stanie się chrupiące.
Zapiekanki prezentują się bajecznie smacznie!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe niebo dla oka i podniebienia :)
Polecam serdecznie, są proste i smakują wszystkim!
Usuńsuper na kolację!
OdpowiedzUsuńI na każdy posiłek :D
UsuńBardzo ciekawe danie musze spróbować w swojej kuchni. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń